ΜΕΛΙ-ΤΑ 3 ΚΥΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΩΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ.

Ένας τακτικός αθλητής πρέπει να φροντίσει για τρία βασικά πράγματα στη διατροφή του, η οποία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην αθλητική του κατάσταση και την υγεία του.

Πρώτον, τα τρόφιμα που καταναλώνουν θα πρέπει να δίνουν ενέργεια που θα απελευθερώνεται βήμα προς βήμα κατά τη διάρκεια της σκληρής δουλειάς, είτε κατά την κατάρτιση είτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Δεύτερον, πρέπει να είναι ποιοτικό και τι η ετικέτα υπόσχεται να δώσει ως τελικό προϊόν όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και την απορρόφηση από το σώμα του.

Και τρίτον, μια πολύ βασική και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι το προϊόν που καταναλώνει είναι επίσης ασφαλές για την υγεία του.

Εδώ πρέπει να σταθεί λίγο περισσότερο, φυσικά, και να επισημάνουμε ότι ένα φαγητό μπορεί να είναι ποιότητας και όχι ασφαλές. Ως γεωπόνος και υπεύθυνος για τη διαδικασία παραγωγής μελιού, αρκεί να επισημάνουμε ότι το μέλι (και γενικά όλα τα φυσικά τρόφιμα) μπορεί να είναι υψηλής ποιότητας αλλά ότι η εκτεταμένη χημική παρέμβαση (ως πρακτική διαχείρισης καλλιέργειας ή κυψέλης) είναι ασφαλής ασφαλή όρια συγκέντρωσης για τα φυτοφάρμακα και τα μελισσοκομικά φάρμακα κ.λπ.).

Δηλαδή, μπορεί να έχει συμβεί ανθρώπινη παρέμβαση σε χημικά και άλλα μέσα, γεγονός που θα έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά και ενδεχομένως την ασφάλεια των τελικών προϊόντων. Για παράδειγμα, η χημική παρεμβολή και η εφαρμογή μπορεί να έχουν συμβεί σε ακατάλληλη χρονική περίοδο.

Επιπλέον, το πρόβλημα (φυτοπαθογένεια ή ασθένεια των μελισσών) μπορεί να μην είναι σωστά διαγνωσμένο και η θεραπεία είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο σε λίγες περιπτώσεις είναι η περίπτωση, είναι η χρήση της χρήσης μη επιτρεπόμενων παρασκευασμάτων από την αρμόδια αρχή (Υπουργείο Γεωργίας), η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το άτομο που καταναλώνει το τελικό προϊόν που έχει εφαρμοστεί.

Μπορεί επίσης να ήταν η χρήση ενός φαρμάκου και η συγκομιδή μελιού (ή η συγκομιδή των φρούτων) έχει γίνει πριν το μέλι έχει περάσει σε ασφαλή όρια μελιτώματος μετά την παράδοση του φαρμάκου στην κυψέλη (έχει υπολείμματα φαρμάκου το τελικό προϊόν ).

Τέλος, ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι η αδικαιολόγητη και περιττή χρήση των φυτοφαρμάκων για κάθε χρήση. Οι αιτούντες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες ειδικευμένων αγροτών ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και υγιεινής.

Φυσικά, σε ένα επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε περισσότερο για την ασφάλεια του μελιού ως τελικό προϊόν και για τα ακριβή όρια της νομοθεσίας και για το πώς ένας μέσος καταναλωτής μπορεί να δει πότε ένα μέλι ή ένα τρόφιμο είναι απολύτως ασφαλές για το σώμα του.

Για όλα τα παραπάνω, υπάρχουν οι κατάλληλες εργαστηριακές δοκιμές που αποδεικνύουν και αποδεικνύουν πότε ένα μέλι είναι ασφαλές (υπολείμματα βοτάνων), τη βοτανική του προέλευση, την αντιοξειδωτική δράση και τους δείκτες συγκέντρωσης των φαινολών που είναι υπεύθυνες γι ‘αυτό. Για καθέναν από εμάς, θα γράψουμε ένα άρθρο που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να διαβάζουμε για να γνωρίζουμε ακριβώς τι να προσέξουμε όταν τρώτε μέλι.

Πιστοποίηση ISO22000 και HACCP
Βεβαίως όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μέρος της διαδικασίας πιστοποίησης HACCP-ISO22000 για το μέλι και απαιτούνται αναγκαστικά, εκτός από την κατάλληλη αποθήκευση, μεταφορά, συσκευασία και πρακτικές υγιεινής κατά τη συσκευασία. Και σε αυτή την περίπτωση θα γράψουμε ένα εκτενές άρθρο σχετικά με την πιστοποίηση και τις διαδικασίες πιστοποίησης ISO22000 και HACCP.

Συμπέρασμα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής μελιού
 Εν κατακλείδι, ένα καλό μέλι πρέπει πρώτα απ ‘όλα να είναι ασφαλές, πιστοποιημένο από τις κορυφαίες εταιρείες πιστοποίησης και τι υπόσχεται στον αθλητή να του δώσει φυσικό προϊόν με τα παραπάνω (υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα και στοιχεία από ερευνητικό ίδρυμα για όλα τα οφέλη και τους δείκτες). Η ποιότητα, βέβαια, για εμάς ως επαγγελματίες αγρότες με μελισσοκομία, είναι ανθυγιεινή, μη επεξεργασμένη (μόνο μια μικροδιήθηση για ξένη ύλη), αμετάβλητη, καθαρή με συγκεκριμένη βοτανική και γεωγραφική προέλευση και με ήπιες μελισσοκομικές πρακτικές φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον .